Personaliti, motivasi dan kesediaan melakukan tular dalam media sosial: sebuah idea awal - Mohd Radzi, Siti Ramizah Khairunnisa; Adzharuddin, Nor Azura; Bolong, Jusang; Osman, Mohd Nizam (Academic Inspired Network, 2020)
Teknik perkongsian maklumat dengan menggunakan suara (word of mouth, WOM) bermula dalam persekitaran bersemuka sebelum diambil alih oleh teknologi seperti media sosial. WOM dalam media sosial (e-WOM) merupakan satu bentuk tingkah laku yang melibatkan tindakan perkongsian maklumat yang menarik dengan pantas. Namun begitu, perkongsian maklumat dalam media sosial sehingga tular digambarkan seperti penularan sebuah virus. Hal ini kerana, tular dalam media sosial adalah sebuah fenomena yang disebabkan oleh dorongan atau motivasi individu dalam bentuk personal dan juga sosial. Bukan itu sahaja, pengguna media sosial terdiri daripada individu yang mempunyai kepelbagaian personaliti maka, tindakan yang dilakukan dalam media sosial juga dijangka akan dipengaruhi oleh personaliti individu itu sendiri. Kertas konsep ini akan membincangkan beberapa idea awal mengenai dimensi motivasi yang mempengaruhi niat individu untuk melakukan tular dalam media sosial. Seterusnya, terdapat perbincangan lanjutan mengenai peranan dua personaliti yang dominan dalam interaksi dan sosialisasi, Ekstrovert dan Introvert; tentang motivasi-motivasi yang mempengaruhi niat mereka untuk melakukan tular dalam media sosial. Hasil kajian ini diharapkan dapat memberikan kesedaran pada pengguna media sosial yang berbilang identiti tentang kepentingan untuk membentuk motivasi terlebih dahulu sebelum melakukan sebarang tindakan penularan maklumat bagi mengelakkan gejala negatif yang tidak diingini daripada berlaku dalam media sosial.