Makna Ujaran dalam Novel Karya Arena Wati dari Sudut Pragmatik - Ismail, Ghani (2005)
Penerokaan lebih lanjut dalam bidang makna telah menjadikan kajian tentang bahasa Melayu semakin menyeluruh. Pelbagai teori dan pendekatan telah digunakan oleh pengkaji bagi mengkaji makna berkaitan dengan aspek-aspek yang lebih khusus dalam sesuatu peristiwa bahasa, termasuklah kajian tentang makna perbualan atau ujaran. Dalam kajian ini, pengkaji telah meneroka aspek makna secara lebih khusus, iaitu menganalisis makna ujaran-ujaran yang terdapat dalam novel hasil karya Arena Wati. Ujaran-ujaran yang mempunyai makna implisit atau makna yang tidak digambarkan oleh kata-kata yang membina ujaran tersebut telah dipetik sebagai data kajian. Penganalisisan data dibuat berdasarkan teori dan prinsip pragmatik.