Pendekatan Komputer Peribadi Terhadap Pengiraan Jumlah Tenaga Keadaan Dasar Bagi Atom dan Molekul Ringkas - Abdul Rahman, Mohd Fitri (1999)
Pengiraan tenaga bagi atom dan molekul merupakan salah satu bidang utama dalam kuantum kimia. Pelbagai teknik penghampiran digunakan dalam projek ini iaitu penghampiran Hartree-Fock, penghampiran Hartree-Fock-Roothaan, penghampiran Thomas-Fermi, dan penghampiran Xa. Tujuan utama pelbagai penghampiran dikaji adalah untuk mencari kaedah atau teknik yang paling hampir dengan nilai ujikaji serta mengambil masa yang tersingkat dalam pengaturcaraan program. Bahasa pengaturcaraan C dan c++ telah digunakan. Keputusan yang didapati telah dibandingkan dengan keputusan penyelidik terdahulu. Kajian ini menunjukkan bagi penghampiran Hartree-Fock, didapati bahawa semakin besar atom, keputusan yang didapati menghampiri dengan nilai teori berbanding nilai dari keputusan dengan penghampiran lain. Manakala bagi penghampiran Hartree- Fock-Roothaan, keputusan yang didapati konsisten apa yang dijalankan oleh penyelidik terdahulu. Bagi penghampiran Thomas-Fermi pula purata ralat didapati adalah sebanyak 30% dan keputusan penghampiran Xa juga didapati kurang memuaskan.