Pembiakan Dan Perkembangan Polypedates Leucomystax (Anura: Rhacophoridae) Dan Kaloula Pulchra (Anura : Microhylidae) Serta Kesan "Tea Seed Cake'" Dan Karbofuran Ke Atas Larvanya - Shahrudin, Shahriza (1997)
Pembiakan Po. leucomystax dan K. pulchra secara semulajadi telah dikaji selama 1 2 bulan bermula Julai 1995 sehingga Jun 1996 di Kampung Boyan, Taiping, Perak:. Hasil kajian mendapati pembiakan Po. leucomystax dan K. pu/chra berkorelasi dengan jumlah hujan yang turun. Po. leucomystax menghasilkan telur (1.8 ± 0.02 mm) yang besar dan di dalam kuantiti (239 ± 19 biji) yang sedikit berbanding dengan K. pulchra yang menghasilkan telur (1.5 ± 0.03 mm) yang kecil dan di dalam kuantiti (5713 ± 275 biji) yang besar Peratus telur yang menetas bagi kedua-dua spesies adalah melebihi 90%. Sementara itu peratus larva Po. leucomystax yang beIjaya menjadi anak katak (19. 22.7 %) adalah lebih tinggi berbanding K pulchra (0.9 Embrio dan larva Po. leucomystax rnengarnbil rnasa yang lebih panjang untuk menetas (41.9 ± 0.0K. pu/chra (20.5 berbentuk sigmoid dengan kadar pertumbuhan yang maksimum pada peringkat 40 hingga 42. Penurunan berat basah dan panjang keseluruhan adalah disebabkan oleh ekor larva yang semakin menghilang sernasa metamorfosis. Ujian akut secara pendedahan statik selama 24 jam telah dilakukan dengan menggunakan serbuk "tea seed cake" (TSC) dan karbofuran ke atas larva Po. leucomystax, K pulchra dan Ra. erythrea. Nilai LC₅₀ menunjukkan larva Ra. erythrea merupakan larva yang paling sensitif dan mernpunyai daya ketahanan yang paling rendah terhadap larutan TSC dan karbofuran. lni diikuti oleh larva K. pulchra dan Po. leucomystax.