Kajian Kesesuaian Poli(2-Hidroksietil Metakrilat-Ko-Metil Hetakrilat) Sebagai Penyokong Penyekatgerakan Lipase - Mohd. Esa, Norhaizan (1996)

(untitled)
Lipase (Triasilgli serolester hidrolas e,E.C.3.1.1.3) dari Candida cylindracea di sekat gerak secara penjerapan pada penyokong polimer. Polimer ini di sintesis secara pempolimeran ampaian dua monomer, 2-hidroksietil metakrilat (HEMA) dan metil meta krilat (MMA)pada komposisi yang berbeza l:2, 1:1, 2:1, mol/mol). Etilena glikol dimetakrilat (EGDMA)dan divinil benzena (DVD) pada peratusan yang berbeza (w/w)digunakan sebagai agen rangkai silang. Kesan kandungan awal air dan saiz zarah-zarah polimer (180, 180-350, 350-500pm)terhadap keberkesanan proses sekatgerak dikaji berdasarkan kepada tindak balas hidrolisis dan pengesteran. Poli (HEMA-ko-MMA)pada saiz 180-350pm menunjukkan aktiviti paling tinggi bagi kedua-dua aktiviti hidrolisis dan pengesteran.