Penyekatgerakan Bakteria untuk Penghasilan Lipase - Zakaria, Zainoha (1993)
Tiga Jenis polimer matrik (alginat,PHEMA dan PU) digunakan untuk kajian. sekat gerak Pseudomon assp. bagi penghasilan lipase.Kestabilan manikalginat ( polimer a8i) didapati bergantung kepada beberapa faktor seperti kehadiran ion fosfat, masa penggelan, agen penggelan, kewujudan gelembung udara,suhu pensterilan dan cara penyediaan larutan alginate Penghasilan lipase adalah maksimum (6.0 U/mL) apabila 1.5g bakteria yang disekat gerak ( 20%ke pekatan sel, b/i)dalam manikalginat (3%(b/i),4mm garis pusat) dikulturkan dalam 5 0mL me dia penghasilan lipase tanpa fosfat pada kadar goncangan 200 ppm.Pengudaraan boleh meningkatkan penghasilan lipase tetapi 1aJamuga mempercepatkan pemecahan manik tersebut.Masa separuh hayat bakteria sekat gerakalginat ialah 24 hari (8 kitaran dalam sistem kelompok, 72 jam satu kitaran). Kebocoran bakteria adalah tinggi pada 24 jam pertama.