Penganalisisan Pengoperasian Terminal Perkayuan Pelabuhan Klang Menerusi Rangkaian Giliran Tertutup - Munisamy @ Doraisamy, Susila (1990)
Tujuan utama kaJian ini adalah untuk mengkaji operasi pengendalian kayu kayan di terminal perkayuan Pelabuhan Klang dan dengan itu mengesan kesesakan dalam sistem pengendalian kayu kayan. Suatu model rangkaian giliran tertutup yang digelar SM1 dibina untuk mencapai tujuan ini. Model SM1 ini juga menganalisis prestasi bagi peralatan terminal dan daya pemprosesan (purata tan dikendal ikan per unit masa) bagi kren kapal. Tambahan lagi, carta perancangan pelabuhan Tarr dan Crook (1971) boleh digunakan untuk merancang terminal perkayuan secara kuantitatlf bagi suatu tempoh masa tertentu. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa pemindahan kayu kayan dari gudang penyimpanan ke dermaga adalah cekap.Akan tetapi, daya pemprosesan kren kapal kurang dar lpada kadar pemindahan kayu kayan. Ini mengakibatkan kesesakan aliran kayu kayan berlaku di kren kapal dan kayu kayan tertinggal berlonggok di dermaga. Beberapa cadangan yang diberikan untuk mengatasi masalah ini ialah menambahkan bilangan kumpulan tenaga kerja dan bilangan kait per kren kapal, melajukan operasi pengendalian di dalam petak kapal,menggunakan kren kapal yang lebih cekap dengan kapasiti yang lebih tinggi dan mempiawaikan unit muatan longgokan kayu kayan supaya berada di sekitar 10 tan. KaJian mencadangkan bilangan dermaga yang opt imum sebanyak dua buah untuk terminal perkayuan Pelabuhan Klang. Ini boleh mengakibatkan penghunian dermaga sebanyak 47%. Juga, Jumlah masa kapal berada di pelabuhan adalah 450 hari, dengan kos sebanyak M$6.8juta per tahun.