Tanggapan sebagai perantara antara faktor penerimaan Facebook dengan penglibatan pengguna dalam proses pencarian maklumat pelancongan cuti-cuti 1Malaysia - A. Manap, Khairulhilmi (2019)
Penerimaan media sosial Facebook dalam proses pencarian maklumat pelancongan dalam kalangan pengguna berkaitan isu tanggapan masih menjadi isu sehingga kini. Kajian ini bertujuan membangunkan konstruk tanggapan dari perspektif pengguna dan mengenalpasti pengaruh tanggapan terhadap proses pencarian maklumat pelancongan menerusi media sosial Facebook. Kajian ini dijalankan dengan tujuan untuk mengenal pasti tanggapan pengguna terhadap penerimaan media sosial dan penglibatan pengguna untuk menggunakan Facebook bagi mendapatkan maklumat. Sehubungan dengan itu, Model Persamaan Struktur (SEM) telah digunakan untuk melihat hubungan yang wujud antara pemboleh ubah yang dikaji. Selain itu, kajian juga menguji kepentingan hubungan antara pemboleh ubah tanggapan sebagai perantara dengan faktor pengalaman dan penglibatan dalam proses pencarian maklumat pelancongan dalam media sosial Facebook. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif berbentuk kajian tinjauan dengan menggunakan borang selidik kepada seramai 237 orang responden dengan teknik persampelan rawak mudah. Bagi faktor tanggapan, analisis deskriptif menunjukkan nilai min dan sisihan piawai yang tinggi. Ini menunjukkan bahawa pengguna mengetahui penerimaan media sosial didorong oleh faktor-faktor tanggapan mudah guna, tanggapan senang mengguna, tanggapan keseronokan, tanggapan kepercayaan, tanggapan kualiti maklumat dan tanggapan faedah menggunakan media sosial Facebook. Dapatan ini menunjukkan, tanggapan mempengaruhi penerimaan dengan penglibatan dalam proses pencarian maklumat pelancongan Cuti-cuti 1Malaysia. Kesimpulan, penilaian tanggapan berdasarkan perspektif pencarian maklumat perlu digunakan sebagai garis panduan kepada pengguna sekiranya mereka ingin mencari maklumat berkaitan pelancongan di media sosial Facebook.