Kesediaan guru melaksanakan pembelajaran berasaskan projek di sekolah - Brahim, Norliza (2012)
Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti tahap kesediaan guru dalam melaksanakan Pembelajaran Berasaskan Projek (PBP). Kesediaan guru dalam kajian ini adalah berdasarkan pengetahuan, kemahiran dan sikap guru terhadap PBP . Di sam ping itu, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti kewujudan kekangan dalam pelaksanaan PBP di sekolah. Dalam kajian . ini empat objektif telah dibentuk iaitu a) mengenal pasti tahap kesediaan guru berdasarkan aspek pengetahuan, kemahiran dan sikap untuk melaksanakan PBP b) mengenal pasti perbezaan tahap kesediaan guru dari aspek pengetahuan, kemah iran dan sikap terhadap PBP berdasarkan faktor demografi peringkat sekolah, pengalaman mengajar dan bidang pengajaran c) mengenal pasti kekangan-kekangan dalam pelaksanaan PBP di sekolah, dan d) mengenal pasti hubungan antara kekangan, pengetahuan, kemahiran dan sikap. Kajian kuantitatif deskriptif ini melibatkan 225 orang guru di Selangor yang telah menghadiri Kursus Dalam Perkhidmatan 4 Minggu Latihan Guru Bestari (KDP4M). Data dikumpul menggunakan satu set soal selidik yang dibangunkan oleh pengkaji dan ditadbir secara pos. Berdasarkan kajian rintis, nilai pekali Alpha Cronbach untuk kebolehpercayaan instrumen adalah antara r = 0.72 hingga r = 0.91. Data dianalisis menggunakan statistik deskriptif dan inferensi untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan bagi menjawab lapan persoalan kajian. Dapatan kajian menunjukkan tahap pengetahuan guru adalah tinggi (M = 3.88, SD = 0.513) dan majoriti daripada guru-guru didapati mempunyai sikap yang positif terhadap PBP (M = 3.77, SO = 0,423). Tahap kemahiran guru pula didapati berada pada tahap sederhana (M = 3.37, SP = 0.510). Walaupun guru-guru menunjukkan minat dan keyakinan terhadap PBP, kemahiran mereka untuk melaksanakannya masih belum mencukupi dan perlu dipertingkatkan. Analisis menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan dari aspek kesediaan pengetahuan, kemah iran dan sikap guru berdasarkan faktor dernografi pengalaman mengajar dan bidang pengajaran. Walau bagaimanapun, anal isis berdasarkan faktor demografi peringkat sekolah menunjukkan tahap pengetahuan guru sekolah menengah adalah lebih tinggi berbanding guru sekolah rendah. Kajian juga menunjukkan kewujudan kekangan dalam pelaksanaan PBP di sekolah. Tiga kekangan utama yang dikenal pasti ialah kekangan masa, kekangan berkaitan murid dan kekangan prasarana. Selain itu, kajian ini mendapati wujudnya hubungan signifikan secara negatif tetapi lemah antara kekangan dengan pengetahuan (r == -.154, P < .05), kekangan dengan kemah iran, (r == -.203, P < .05), dan kekangan dengan sikap , (r = -1.29, P < .05). Selain itu, anal isis juga mendapati wujud hubungan signifikan positif yang teguh antara pengetahuan dengan kemahiran (r = 642, P <.05). Hubungan signifikan positif sederhana pula wujud antara pengetahuan dan sikap (r = 0,642, P <.05) dan kemah iran dengan sikap (r = 0,493, P <.05). Kesimpulannya, guru-guru didapati telah berada di landasan yang betul untuk melakukan satu anjakan paradigma dalam melaksanakan PBP sebagai pedagogi abad ke-21. Guru-guru telah mempunyai pengetahuan yang tinggi dan sikap yang positif terhadap PBP. Keadaan ini boleh dijadikan pemangkin untuk memastikan kejayaan pelaksanaan PBP di Malaysia. Walau bagaimanapun, kemahiran guru dalam melaksanakan PBP, kemahiran generik guru dan kemahiran Teknologi Maklumat dan Komunikasi dalam kalangan guru harus diberi penekanan bagi melonjakkan kualiti guru pada abad ke-21 ini.