Perspektif gender dan watak wanita dalam fiksyen Pan Yutong dan Shang Wanyun - Chin, Ying Xuan (2019)
Perspektif gender menawarkan suatu cara pengajian kepada bidang kesusasteraan melalui aspek jantina. Walau bagaimanapun, cara pengajian ini bukan kaedah pengajian sedia ada. Sebelum gerakan feminisme dijalankan, dan sebelum teori feminisme dikemukakan, perspektif gender tidak dipertimbangkan dalam bidang kesusasteraan. Dengan menentukan karya fiksyen Pan Yutong dan Shang Wanyun sebag ai skop perbincangan, kajian ini akan membandingkan kesamaan, kehampiran dan ketidaksamaan watak wanita yang dicipta oleh kedua-dua penulis ini melalui perspektif gender. Selepas perbandingan aspek kecantikan wanita, tubuh badan wanita, hubungan wanita dengan seksual politik, dan hubungan wanita yang terdapat dalam karya mereka, didapati watak wanita yang dicipta oleh penulis lelaki dan penulis perempuan tiada perbezaan yang jelas, tetapi terdapatnya jurang perbezaan dalam aspek yang terperinci.