Aspek ketuhanan dan kemanusiaan dalam novel terpilih tiga Sasterawan Negara - Hussin, Morni (2018)
Terdapat banyak karya kreatif sastera Melayu seperti novel, puisi dan cerpen yang bernilai tinggi dihasilkan daripada pemikiran Sasterawan Negara. Dalam menghasilkan karya-karya ini, Sasterawan Negara menggunakan pelbagai unsur pemikiran yang berdasarkan pengalaman hidup dan pengamatan mereka kepada situasi masyarakat mengikut perkembangan masa. Melalui medium sastera, Sasterawan Negara dilihat menyampaikan mesej yang sangat berguna dalam kehidupan bermasyarakat apabila menjadikan aspek ketuhanan yang berlandaskan Al-Quran dan Sunnah Nabi Muhammad SAW dan aspek kemanusiaan dari pengalaman hidup secara jujur sebagai kerangka pemikiran mereka. Sehubungan itu, khazanah pemikiran Sasterawan Negara melalui novel senantiasa diterokai oleh pengkaji sastera dalam usaha mentafsir pemikiran Sasterawan Negara secara tersirat dan tersurat. Dalam proses membuat tafsiran ini, pengkaji sastera telah menggunakan pelbagai teori, kaedah dan pengkaedahan untuk memberi kefahaman kepada pembaca dan menarik minat khalayak untuk mendalami falsafah pemikiran Sasterawan Negara. Sorotan literatur mendapati pemikiran Sasterawan Negara mempunyai perkaitan yang sangat rapat dengan elemen-elemen ketuhanan, kemanusiaan dan alam yang merupakan sebahagian dari perbincangan teori sosiologi kesusasteraan Melayu. Justeru, penyelidikan ini mengkaji pemikiran Sasterawan Negara dalam novel yang terpilih dari sudut pandang menegak dan mendatar. Oleh itu, objektif utama kajian ini adalah untuk menganalisis pemikiran Sasterawan Negara dari sudut pandang menegak dan mendatar yang merujuk kepada aspek ketuhanan dan kemanusiaan dalam kepengarangan novel yang dipilih sebagai instrumen kajian ini. Hasil kajian menunjukkan analisis menggunakan kerangka konseptual menegak dan mendatar dan teknik sudut pandang sangat berkesan dalam konteks memberi kejelasan tentang elemen-elemen yang digarapkan oleh Sasterawan Negara dalam karya mereka. Justeru, dengan analisis yang dijalankan dan rumusan yang terhasil daripada analisis tersebut, kajian ini diharap dapat menyumbang kepada kepelbagaian kaedah tafsiran yang sedia ada terhadap karya sastera genre novel lantas juga menyerlahkan kerelevanan pemikiran Sasterawan Negara dalam konteks masa kini. Akhirnya, melalui novel-novel yang dikenal pasti dan dipilih mampu memberi sumbangan yang penting terhadap proses pembinaan jati diri dan tamadun bangsa sebagaimana yang dihasratkan oleh Sasterawan Negara.