Bahasa kepimpinan rumah tangga Rasulullah S.A.W. dalam riwayat Aisyah R.A. dari sudut analisis wacana kritis - Abdullah, Ariza (2019)
Analisis tekstual hadis Rasulullah SAW masih tidak meliputi seluruh aspek kepemimpinan baginda. Kajian kritis wacana kepemimpinan dalam rumah tangga baginda perlu sebagai model masyarakat. Konflik timbul dalam rumah tangga akibat kurang persefahaman antara pasangan. Permasalahan ini perlu kembali kepada rujukan agama yang telah dipraktis oleh baginda Rasulullah SAW sebagai model qiwa>mah rumah tangga. Praktis kepemimpinan baginda terangkum dalam bentuk wacana hadis terutamanya hadis yang diriwayatkan oleh Aisyah r.a.. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti ciri-ciri bahasa kepemimpinan rumah tangga baginda dan amalan wacana dalam periwayatan hadis. Data dikumpul daripada sebelas buah hadis mengenai peristiwa-peristiwa utama yang berlaku dalam rumah tangga baginda yang diambil daripada kitab hadis S}ah}i>h} Al-Bukha>ri>y. Analisis dibuat menggunakan pendekatan Model Tiga Dimensi Fairclough (1995) dalam analisis wacana kritis yang menganggap bahasa adalah satu bentuk praktis sosial. Analisis meliputi tiga dimensi iaitu dimensi tekstual yang memerihal ciri-ciri kepemimpinan, dimensi amalan wacana yang menghuraikan penghasilan dan penyebaran wacana, dan dimensi praktis sosiobudaya yang menjelaskan praktis bahasa. Hasil analisis tekstual menemukan unsur leksikal makna kata kepemimpinan dan leksikal metafora, serta nahu transitiviti berbentuk proses kognisi dan aksi, serta pelbagai modus penyataan dan performatif. Manakala dimensi amalan wacana menemukan teknik intertekstualiti metawacana dan representasi, selain interdiskursiviti genre naratif, deskriptif, ekspresif and interaksi. Dimensi praktis sosiobudaya menjelaskan hubungan antara wacana dan praktis bahasa kepemimpinan rumah tangga Rasulullah SAW. Kajian merumuskan wujudnya kepelbagaian praktis bahasa kepemimpinan berdasarkan konteks iaitu praktis bahasa perundingan, bahasa tegas, bahasa izin, bahasa bukan verbal, bahasa kiasan, bahasa ekspresif serta bahasa nafi dan keterangan. Kajian ini menghasilkan model Praktis Bahasa Kepemimpinan Rumah Tangga Rasulullah (PBKRR) yang menonjolkan identiti sosial qiwa>mah bertoleransi dalam rumah tangga. Model PBKRR ini perlu diketengahkan sebagai alternatif kepada masyarakat untuk membina institusi rumah tangga yang lebih mantap.