Nilai modal insan dalam novel teks komsas - Abdullah, Norasiah (2018)
Tesis ini bertitik tolak daripada pengamatan terhadap kajian-kajian ilmiah sedia ada yang menyerlahkan beberapa lompong ilmiah dalam pengkajian tentang teks yang digunakan dalam pengajaran Komponen Kesusasteraan dalam Mata Pelajaran Bahasa Melayu (KOMSAS). Antaranya, soal kesesuaian teks-teks KOMSAS yang masih menimbulkan perbahasan. Pengamatan turut mengenal pasti kecenderungan kajiankajian ilmiah dalam menerapkan teori, pendekatan atau model Barat, selain beberapa kajian yang menerapkan teori/model sastera cetusan para sarjana tempatan. Selain itu, rata-rata kajian juga diusahakan pada skala sederhana dan meneliti sejumlah kecil teks KOMSAS. Kesemua lompong di atas diajukan sebagai satu permasalahan yang menuntut kepada pengkajian ilmiah secara sistematik. Dengan permasalahan di atas, tesis ini distrukturkan bagi mencapai tiga objektif. Pertama, mengorganisasikan nilainilai yang menunjangi gagasan Modal Insan dalam sebuah kerangka analisis yang sistematik. Kedua, menganalisis novel-novel teks KOMSAS menurut kerangka Modal Insan. Ketiga, merumuskan kesesuaian nilai-nilai yang terkandung dalam novel-novel teks KOMSAS menurut kerangka Modal Insan. Bagi mencapai ketiga-tiga objektif ini, tesis ini mengguna pakai pendekatan analisis teks (textual analysis) melalui gagasan Modal Insan yang diterapkan sebagai kerangka analisis. Berasaskan kerangka ini, tesis ini menganalisis 19 buah novel iaitu jumlah keseluruhan novel yang dijadikan teks KOMSAS untuk murid-murid Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5, dari tahun 2010 hingga 2016. Tesis ini berhasil dalam mengorganisasikan nilai-nilai yang menunjangi kerangka Modal Insan, yang kesemuanya merangkumi nilai berilmu, berkeyakinan, beretika, bersopan santun, berdisiplin, dinamik, sihat, kreatif, inovatif, patriotik, keadilan, cekal dan berdaya saing. Analisis ini juga mendapati bahawa nilai “Cekal” mendominasi nilai-nilai Modal Insan menerusi novel teks KOMSAS. Seterusnya diikuti dengan nilai “Berilmu”, “Keyakinan”, “Patriotik”, “Disiplin”, “Sihat”, “Inovatif”, “Sopan Santun” dan “Kreatif”. Nilai yang kurang dimanifestasikan dalam teks novel KOMSAS ialah ialah “Etika”, Dinamik”, “Keadilan” dan “Berdaya Saing”, masing-masing dalam sebuah teks. Analisis ini turut mendapati novel Konserto Terakhir memanifestasikan nilai yang paling banyak menerusi novel teks KOMSAS. Secara keseluruhannya, tesis ini merumuskan bahawa kesemua novel yang dikaji didapati sesuai dijadikan sebagai teks KOMSAS. Dapatan-dapatan ini dengan jelas membuktikan bahawa nilai Modal Insan memainkan peranan penting ke arah usahausaha untuk membangunkan modal insan dalam kalangan murid.