Perisai kalis peluru dihasil daripada bahagian pokok kelapa - Zakaria, Azman (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2020)
SERDANG: Penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya menghasilkan perisai pelbagai lapisan (MA) (multilayer armour) kalis peluru daripada lapisan helaian kulit bahagian pangkal pelepah kelapa atau ‘cocos nucifera sheath’ (CNS) yang boleh menggantikan fabrik Kevlar pada jaket kalis peluru, tanpa menjejaskan prestasi balisiknya.