Dron dihasil daripada daun nanas, miliki daya rintangan elektrik - Zakaria, Azman (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2020)
SERDANG: Penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya mencipta pesawat udara tanpa pemandu (UAV) atau dron daripada gentian bahan semulajadi – daun nanas – dan mempunyai ciri daya rintangan elektrik (electrical resistance).