Pengukuran kemiskinan uni-dimensi dan multi-dimensi serta faktor penentu - Paim, Laily (Malaysian Consumer and Family Economics Association, 2019)
Membasmi kemiskinan dan meningkatkan tahap hidup ialah agenda pembangunan yang penting bagi sesebuah negara. Kegagalan dasar dan strategi membasmi kemiskinan di sesebuah negara antaranya disebabkan oleh definisi konsep dan pengukuran kemiskinan yang tidak jitu sehingga matlamat pembangunan tersasar. Banyak negara di dunia yang telahpun beralih daripada pengukuran kemiskinan uni-dimensi kepada pengukuran kemiskinan multi-dimensi. Objektif penulisan ini adalah untuk membincangkan tentang pengukuran kemiskinan uni-dimensi dan multidimensi serta indikator penentunya. Artikel ini memberi fokus kepada isu berkaitan pengukuran kemiskinan, perbandingan pengukuran uni-dimensi dan multi-dimensi, dimensi dan indikator kemiskinan multi-dimensi, dan faktor penentu kemiskinan multi-dimensi.