Metal Formers Sendirian Berhad a Case Study in the Area of Production and Inventory Planning and Control System (Manualized MRP System) - Hassan, Abdul Apet (1988)
Laporan kajian ke sini telah dapat mengenal pasti beberapa masalah danisu organisasi dano perasiyang wujud di syarikat et. al. Formers Sendirian Berhad , teru tamanya di dalam sistem perancangan dan kawalan pengeluaran dan inventorinya. Pada masa ini, Syarikat Metal Formers Sdn. Bhd.sedang mengalami kekurangan wang yang agak runcing, menyebabkan ianya beroperasi di bawah paras produktif yang normal. Masalah kekurangan wang ini, secara tak langsung telah menyebabkan syarlkat ini mengalaml kekurangan pegawai - pegawai yang cekap dan mahir, kekurangan kakitangan teknikal dan juga tidak menpunyai kebolehan teknologi yang tinggi untuk mengelolakan fungsi pemasaran dan pengeluaran yang lieindan berkesan. Masalah-masaalah tersebut telah juga menyebabkan syarikat beroperasi tanpa mempunyal satu sistem kawalan yang sesuai yang mana telah menyebabkan kos pengeluaran yang tigg, produktiviti dan keuntungan yang rendah, mutu keluaran yang tidak sekata dan keluaran yang tidak setanding. laju menyebabkan harga jualan terpaksa ditetapkan pada paras yang agak tinggi, dan selalunya lambat untuk melancarkan keluaran-keluaran baru. Penilaian keatas beberapa pilihan yang ada jelas menunjukkan masih terdapat beberapa peluang bagi memperbaikki keadaan sekarang dengan syarat syarikat Metal Formers Sdn. Bhd. mengambil langkah-langkah dengan segera untuk menyelesaikan masaalah ini. Cadangan-cadangan yang telah di kemukakan untuk dilaksanakan adalah agak mudah. Syarikat Metal Formers Sdn. Bhd. hendaklah pertamanya melaksanakan sistem inventori manual, dan kemudiannya perlu diikuti dengan sistem" Manualize d Material Requirements Planning". Kajian telah menunjukkan, bahawa satu pelaksannan sistem peraneangan dan kawalan pengeluaran dan inventori yang betul bolehmenolong mengurangkan wang yang terikat pada barang- barang tersebut. Ini dengan sendirinya akan dapat mengurangkan, jika tidak menghapuskan keseluruhan, masalah kekurangan wang yang genting itu.