Buku teks digital Pendidikan Sains Sosial dan Alam Sekitar (Pendidikan Khas) tingkatan 4 - Zainal Badari, Shamsul Azahari; Ahmad, Julaidah (Aras Mega, 2019)
Buku Teks Pendidikan Sains, Sosial dan Alam Sekitar Pendidikan Khas Tingkatan 4 ini dihasilkan berdasarkan Kurikulum Standard Sekolah Menengah Pendidikan Khas (KSSMPK) yang disediakan oleh Bahagian Pembangunan Kurikulum, Kementerian Pendidikan Malaysia. Kandungan buku teks ini mencakupi beberapa elemen seperti sains, geografi dan alam sekitar, sejarah dan kewarganegaraan serta sosial. Gaya penulisan, persembahan dan cara pembelajaran yang dijelmakan dalam buku ini adalah untuk mengembangkan potensi Murid Berkeperluan Khas (MBK). Kesemua tajuk yang diajar adalah menjurus kepada keperluan ilmu dan kemahiran MBK dalam menjalani kehidupan harian. Buku ini terdiri daripada halaman rangsangan yang mampu menarik minat murid untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkara yang diajar. Kandungan buku ini pula dipersembahkan dengan cara yang ringkas, mudah difahami serta disediakan juga aktiviti dan latihan yang menguji kefahaman murid. Selain itu, disertakan juga sisipan seperti Celik Ilmu, Glosari, Carian Internet, Imbas Saya (yang mengandungi Quick Response Code - QR Code), soalan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT), Nilai Murni dan Celik Keusahawanan yang membantu murid memahami tajuk yang diajar. Elemen didik hibur juga diterapkan dalam buku ini melalui aktiviti yang dijalankan. Pada akhir setiap unit, disediakan juga Imbas Maklumat yang merupakan nota ringkas untuk setiap unit, bahagian Penilaian dan halaman Refleksi Diri. Diharapkan buku teks ini mampu dijadikan sebagai rujukan dalam pengajaran dan pembelajaran MBK. Guru boleh mengubah suai bahan atau aktiviti dengan keperluan MBK. Berpandukan buku ini, diharap MBK mampu berdikari, boleh berkomunikasi dengan masyarakat, tahu menghargai alam sekitar dan dapat menanam rasa cinta akan negara.