Legasi Kesultanan Kedah - Ahmad, Abdul Mua'ti @ Zamri; Noor, Rohimmi (Universiti Putra Malaysia Press, 2019)
Buku dalam dwibahasa ini menyingkap sejarah hidup DYMM Sultan Badlishah ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid, sultan Kedah Darul Aman yang ke 27, yang memerintah dari 1943 hingga 1958. Meskipun tempoh pemerintahan baginda hanya selama 15 tahun, namun banyak peristiwa signifikan berlaku dalam tempoh tersebut. Antaranya pendudukan Jepun di Tanah Melayu 1942-1945, gagasan Malayan Union oleh British pada 1946, pembentukan Persekutuan Tanah Melayu 1948 dan kemerdekaan Tanah Melayu pada 1957. Sultan Badlishah telah memerintah negeri Kedah mendepani segala cabaran dan tribulasi tersebut dan akhirnya berjaya meninggalkan legasi kesultanan Kedah yang kekal hingga ke hari ini.