UPM wujudkan sistem pengurusan risiko - Abd Rahman, Azmawani (Universiti Putra Malaysia, Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, 2020)
Keselamatan, Kesihatan dan Kebajikan pekerja adalah tanggungjawab utama setiap majikan. Tanggungjawab ini adalah merupakan kehendak perundangan yang wajib dipatuhi di bawah peruntukan Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 (AKTA 514). Dalam kontek ini, Universiti Putra Malaysia (UPM) sentiasa memberi keutamaan kepada Keselamatan, Kesihatan dan Kebajikan warga kampus dan mempunyai tadbir urus yang sentiasa peka terhadap isu kecemasan atau bencana yang berlaku. Pendekatan pengurusan risiko secara sistematik telah menjadi amalan penting di UPM dalam membantu negara memutuskan rantaian jangkitan COVID-19.