Laser He - Ne - Che Dah, Zamri (2000)
Laser ialah suatu aksiom amplikasi cahaya oleh pancaran yang terangsang (LIGHT AMPLIFICATION BY STIMULATED EMISSION OF RADIATION). Laser ialah suatu yang mengeluarkan alur cahaya yang sangat selari, giat dan peka. Alur cahaya laser nampak berdiameter 10 cm begitu selari pada permukaan yang bulat dan jauhnya 284 000 kmlaser alur itu lebih daripada 5 km.