Hubungan antara persekitaran sosial dan sokongan tempat kerja dengan kesejahteraan emosi pekerja bukan akademik di sebuah Universiti Awam, Malaysia - Ismail, Mazira (2018)
Dalam usaha menjadikan Malaysia sebuah negara maju menjelang tahun 2020, semua organisasi memainkan peranan yang penting dalam merealisasikan visi dan misi negara ini. Organisasi hendaklah berada dalam keadaan yang produktif, berdaya maju dan mampu menghasilkan pekerja yang dapat memberikan impak yang besar kepada organisasi. Malangnya jika pekerja tidak dapat mencapai kepuasan kerja dan kesejahteraan emosi yang memuaskan, pastinya kerja yang dihasilkan juga tidak seperti yang diharapkan. Maka, penyelia atau majikan perlulah memastikan kebajikan pekerja terpelihara dan terjamin. Apa yang dimaksudkan di sini ialah demi mencapai matlamat organisasi seterusnya negara, kepuasan dalam pekerjaan pekerja perlu dititikberatkan. Oleh itu, penyelidik berminat mengkaji tahap kepuasan kerja dan hubungannya dengan kesejahteraan emosi pekerja. Objektif kajian ini secara khususnya adalah (1) Mengenalpasti tahap kepuasan kerja dari aspek persekitaran sosial dalam kalangan pekerja bukan akademik di Universiti Malaya; (2) Mengenalpasti tahap kepuasan kerja dari aspek sokongan tempat kerja dalam kalangan pekerja bukan akademik di Universiti Malaya; (3) Mengenalpasti tahap kesejahteraan emosi pekerja bukan akademik di Universiti Malaya; (4) Menentukan perkaitan antara faktor kepuasan kerja dari aspek persekitaran sosial dengan kesejahteraan emosi pekerja bukan akademik di Universiti Malaya; (5) Menentukan perkaitan antara faktor kepuasan kerja dari aspek sokongan tempat kerja dengan kesejahteraan emosi pekerja bukan akademik di Universiti Malaya; dan (6) Menentukan faktor penyumbang unik di antara faktor kepuasan kerja dengan kesejahteraan emosi pekerja bukan akademik di Universiti Malaya. Data-data telah dikumpul melalui pengedaran borang soal selidik di mana alat kajian yang telah digunakan diambil berdasarkan instrumen Job Descriptive Index (JDI) dan Emotional Competency Inventory (ECI). Soal selidik telah diedarkan kepada 165 orang pekerja bukan akademik di Universiti Malaya yang mewakili pekerjapekerja bukan akademik di Malaysia.Hasil kajian mendapati bahawa terdapat hubungan yang signifikan antara demografi dan konstruk kajian dari segi jantina dan kelayakan akademik. Didapati dari segi jantina, terdapat perbezaan antara lelaki dan perempuan dalam faktor suasana pekerjaan dan pendapatan. Manakala dari segi kelayakan akademik, hanya satu pembolehubah yang mencatatkan perbezaan yang signifikan iaitu hubungan dengan rakan sekerja. Untuk mencapai objektif keempat, kelima dan keenam, ujian Multiple Linear Regression telah dijalankan. Penyelidik menemui perkaitan antara kepuasan kerja dengan kesejahteraan emosi pekerja dalam faktor hubungan rakan sekerja dan faktor pendapatan. Kajian ini juga mengkaji faktor penyumbang unik kepada pembolehubah bersandar iaitu kesejahteraan emosi pekerja. Tiga daripada lima pembolehubah bebas ditemui mempunyai hubungan yang signifikan iaitu “penyelia dan penyeliaan”, “hubungan rakan sekerja” dan “pendapatan”. Berdasarkan ujian ini, ia menunjukkan “hubungan rakan sekerja” adalah penyumbang unik di antara semua pembolehubah yang paling mempengaruhi pembolehubah bersandar (pekali regresi piawai= 0.343). Berdasarkan keputusan yang diperolehi, ia boleh disimpulkan bahawa aspek suasana tempat kerja perlu dititik beratkan bagi menjamin keselesaan pekerja. Malah, aspek pendapatan dan kenaikan pangkat juga tidak boleh dipertikaikan kerana ia mampu memberikan impak kepada produktiviti pekerja dan meningkatkan kesejahteraan emosi pekerja. Oleh itu, adalah menjadi tanggungjawab penyelia atau majikan mewujudkan keadaan pekerjaan yang stabil dan terjamin agar pekerja terus setia dan komited terhadap organisasi. Selain itu, ganjaran yang memuaskan serta setimpal dengan tugas yang dilakukan dapat membantu organisasi meningkatkan kesejahteraan emosi pekerja.