Hubungan pendekatan kolaboratif terhadap pencapaian program pendidikan islam sekolah rendah di Semenanjung Malaysia - Said, Siti Faizah (2019)
Malaysia telah berusaha keras mewujudkan budaya Al Quran dalam sistem pendidikan. Daripada tinjauan penyelidik, prestasi pelajaran Pendidikan Islam sama ada Jawi, Al-Quran, Bahasa Arab dan fardu ain sebelum ini masih belum mencapai tahap yang memuaskan dalam kalangan murid-murid (Sabariah, 2012). Kajian ini bertujuan untuk mengkaji sejauh mana keberkesanan teknik kolaborasi dalam model khatam Al Quran j-QAF difahami dan dipraktikkan oleh Guru Pendidikan Islam sekaligus dapat membantu murid membaca Al Quran dengan betul dan mampu khatam Al Quran pada tamat persekolahan tahun enam. Sejumlah 399 orang guru Pendidikan Islam sekolah rendah di Semenanjung Malaysia dipilih secara rawak berstrata nisbah sebagai sampel kajian.Terdapat empat objektif yang ingin dicapai dalam kajian ini. Empat aspek yang dikaji dalam kajian ini ialah tahap menggunakan kaedah kolaborasi, perbezaan pengalaman mengajar, hubungan terhadap pencapaian dan pengaruh terhadap pencapaian dari segi perancangan, pelaksanaan, kaedah Talaqqi Musyafaha, dan penggunaan BBM, dalam model khatam Al-Quran jQAF. Kaedah pengumpulan data yang digunakan dalam kajian ini adalah berbentuk kuantitatif. Instrumen yang digunakan melibatkan satu set soal selidik dan telah diberikan kepada guru-guru Pendidikan Islam. Data yang diperoleh dianalisis menggunakan perisisan SPSS Versi 22 secara deskriptif dan inferensi. Analisis deskriptif terdiri daripada min,sisihan piawai, peratusan dan kekerapan. Manakala analisis inferensi yang digunakan ialah ujian T, pekali korelasi Pearson dan regrasi linear berganda.Dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap keberkesanan kaedah kolaborasi guru-guru Pendidikan Islam dalam model khatam Al Quran j-QAF berada pada tahap yang tinggi. Dapatan juga menunjukkan terdapat hubungan signifikan positif antara teknik pengajaran secara kolaborasi dalam model khatam Al Quran j- QAF ini dengan pencapaian murid dalam menguasai bacaan dengan baik dan membolehkan murid khatam Al Quran di peringkat sekolah rendah Kajian ini juga menunjukkan terdapat hubungan signifikan yang positif antara teknik pengajaran secara kolaborasi dalam model khatam Al Quran jQAF ini. Berdasarkan dapatan kajian, beberapa implikasi dikemukakan yang meliputi aspek kajian teori masteri dalam pengajaran Pendidikan Islam, kajian secara praktik terhadap pengajaran model khatam Al-Quran, kajian terhadap latihan dan pendidikan guru Pendidikan Islam dan implikasi terhadap kurikulum Pendidikan Islam.