Restorasi dan nilai spiritual sebagai mediator hubungan antara ekopsikologi dengan gangguan emosi - Ahmad, Noorlila (2019)
Peningkatan pola dan tahap gangguan emosi dalam kalangan pelajar prasiswazah semakin meningkat dan membimbangkan. Kajian ini bertujuan memerihal pola dan tahap gangguan emosi, ekopsikologi, restorasi dan nilai spiritual. Kajian ini turut mengkaji hubungan antara ekopsikologi, restorasi, nilai spiritual dengan setiap subkonstruk gangguan emosi iaitu tekanan, keresahan dan kemurungan. Kajian ini menguji restorasi dan nilai spiritual sebagai mediator terhadap hubungan antara ekopsikologi dengan setiap subkonstruk gangguan emosi. Kajian kuantitatif berbentuk deskriptif korelasi yang melibatkan 390 orang pelajar prasiswazah di sebuah universiti awam tempatan dengan menggunakan kaedah persampelan rawak mudah. Data yang diperolehi melalui soal selidik dianalisis menggunakan statistik deskriptif dan inferesi iaitu kaedah analisis Permodelan Persamaan Berstrukrur (SEM) serta pembustrapan digunakan untuk menguji lima objektif dan tujuh belas hipotesis kajian yang dibangunkan. Keputusan kajian mendapati pola dan tahap gangguan emosi dalam kalangan pelajar untuk subkonstruk tekanan berada pada tahap sederhana (38.7%), keresahan pada tahap sangat teruk (40.5%) dan kemurungan pada tahap normal (42.1%). Manakala ekopsikologi pada tahap sederhana, pilihan tahap kualiti restorasi ialah daya tarikan dan nilai spiritual berada pada tahap tinggi. Kajian mendapati tidak terdapat hubungan signifikan antara ekopsikologi dan setiap subkonstruk tekanan, keresahan dan kemurungan. Hasil kajian melaporkan terdapat hubungan signifikan antara ekopsikologi dengan restorasi dan nilai spiritual. Manakala, hubungan signifikan antara restorasi dengan subkonstruk tekanan. Seterusnya hubungan signifikan antara nilai spiritual dengan setiap subkonstruk gangguan emosi iaitu tekanan, keresahan dan kemurungan. Ujian pembustrapan untuk mengesahkan kesan tidak langsung mendapati restorasi sebagai mediator hubungan antara ekopsikologi dengan subkonstruk gangguan emosi iaitu tekanan (β=-0.124, CI= -0.240, -0.005). Manakala, nilai spiritual sebagai mediator hubungan antara ekopsikologi dengan subkonstruk gangguan emosi iaitu kemurungan (-β =-0.227, CI= -0.453, -0.058). Berdasarkan dapatan kajian mengesahkan restorasi alam semula jadi dan nilai spiritual sebagai mediator yang dapat mempengaruhi hubungan ekopsikologi dengan gangguan emosi dari dimensi emosi tekanan dan kemurungan dalam bentuk sumber bantuan psikologikal, fisiologikal, emosi and spiritualiti.