Identiti Melayu dalam novel terpilih - Md Zain, Rosnani; Nik Muhamad Affendi, Nik Rafidah (2019)
Makalah ini membicarakan identiti Melayu yang terdapat dalam dua novel kajian, iaitu novel Nenek karya Razali Endun dan Luka Nering karya Malim Ghozali PK. Novel Nenek merupakan pemenang Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2014, manakala Luka Nering tersenarai pendek dalam anugerah tersebut. Objektif kajian ini adalah untuk mengklasifikasi dan menganalisis identiti Melayu yang terdapat dalam kedua-dua novel tersebut. Kajian ini menggunakan Teori Sistem Pemikiran Bersepadu (SPB4K) janaan Mohd Yusof Hasan untuk menganalisis teks. Pengkaji mendapati terdapat empat identiti Melayu yang ditemukan dalam novel kajian. Antaranya keagamaan, tatacara perhubungan dalam masyarakat, keintelektualan dan kekreatifan Melayu. Rumusan daripada kajian ini membuktikan bahawa pengarang kedua-dua novel berjaya membawakan identiti Melayu dalam karya mereka.