Persepsi pengguna laman web LZS terhadap pusat Lembaga Zakat Selangor dan pembayaran zakat melalui atas talian - Muda, Khadijah; Awang, Mohd Daud; Abdul Rahim @ Abdul Wahab, Husniyah; Abang Abai, Dayang Shobihah (Kementerian Pendidikan Malaysia, 2013)
Kecanggihan teknologi maklumat dan komunikasi menjadikan dunia semakin mengecil dan tiada batasan sempadan. Teknologi maklumat dan komunikasi yang pantas mendahului masa dapat menyebarkan dan menyampaikan ilmu pengetahuan kepada manusia dengan lebih cepat dan berkesan (Rashidah Mokhtar, 2006). Artikel ini akan mengupas tentang persepsi pengguna laman web LZS terhadap pembayaran zakat secara atas talian. Menggunakan kaedah persampelan bertujuan, seramai 385 orang responden telah dipilih untuk menjawab soal selidik kajian ini. Pengutipan data yang dilakukan secara atas talian ini telah diagihkan kepada “ahli” yang terdapat dalam laman facebook rasmi Lembaga Zakat Selangor serta penjawat-penjawat awam dan swasta di Selangor. Tahap persepsi responden telah diukur menggunakan instrumen Technology Acceptance Theory (TAM) yang telah dibangunkan oleh Fred D. Davis (1989) serta diolah mengikut kesesuaian kajian oleh penyelidik. Persepsi responden dipecahkan kepada bahagian kemanfaatan, kemudahan penggunaan dan kepercayaan. Hasil kajian menunjukkan persepsi pengguna laman web zakat LZS terhadap pembayaran zakat secara atas talian adalah tinggi (49.6%) diikuti tahap sederhana (48.6%) dan hanya 1.8% yang memberikan persepsi yang rendah.