Kepiawaian pemimpin dalam Thamarat al-Muhimmah: tela'ah pemikiran Raja Ali Haji - Yusof, Azman; Ahmad, Zahid; Abdul Rashid, Shafiah (Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Kepiawaian pemimpin dalam Thamarat al-Muhimmah adalah refleks daripada paradigm pemikiran falsafah politik Raja Ali Haji kepada kualiti kepimpinan negara itu sendiri yang terdiri daripada raja dan para pembesar. Kepada beliau; aman, maju atau mundurnya sesebuah negara bergantung kepada kualiti kepimpinan tokoh-tokoh utama negara tersebut. Inilah yang beliau bicarakan dengan panjang lebar pada bab yang ketiga dalam kitab Thamarat al-Muhimmah Diyafah li al-Umara’i wa al-kubara’i li Ahl al-Mahkamah atau ringkasnya Thamarat al-Muhimmah. Tulisan ini akan menelaah, menilai dan menghurai pemikiran Raja Ali Haji tentang kepiawaiannya terhadap kepemimpinan negara berdasarkan karyanya Thamarat al-Muhimmah.