Hubungan di antara konsep kendiri dengan kemahiran kebolehkerjaan dalam kalangan pelajar program kejuruteraan kolej vokasional di Selangor - Bakry, Nurul Shazwani; Mohd Puad, Mohd Hazwan (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2019)
Kemahiran kebolehkerjaan merupakan elemen penting kepada pelajar untuk menjadikan mereka berketerampilan dan boleh melaksanakan pelbagai pekerjaan. Ini adalah faktor penting yang membolehkan mereka ditempatkan dalam pasaran industri pekerjaan. Kajian ini dijalankan adalah untuk mengenal pasti hubungan di antara konsep kendiri dan kemahiran kebolehkerjaan dalam kalangan pelajar kejuruteraan. Populasi kajian melibatkan pelajar-pelajar daripada 6 Kolej Vokasional di Selangor. Sampel Kajian telah dipilih di kalangan pelajar diploma kolej vokasional (DVM) tahun 1 dan tahun 2. Sampel kajian adalah seramai 303 orang. Sampel yang dipilih adalah pensampelan secara rawak berkadaran. Reka bentuk kajian ini merupakan kajian korelasi kerana ingin melihat hubungan di antara konsep kendiri dengan kemahiran kebolehkerjaan. Kajian ini berbentuk deskriptif dan dengan menggunakan instrumen konsep kendiri dan kemahiran kebolehkerjaan skala lima. Nilai pekali Alpha Cronbach untuk konstruk konsep kendiri adalah α = 0.816 manakala konstruk bagi kemahiran kebolehkerjaan ialah α = 0.822. Didapati terdapat hubungan yang positif di antara konsep kendiri dengan kemahiran kebolehkerjaan dalam kalangan pelajar kejuruteraan Kolej Vokasional. Semakin tinggi konsep kendiri pelajar semakin meningkat kemahiran kebolehkerjaan pelajar. Pentingnya kemahiran kebolehkerjaan dapat di tingkatkan agar pelajar boleh menepatkan diri dalam pasaran pekerjaan mengikut keperluan masa kini. Disamping kajian ini dijalankan dengan tujuan untuk mengenal pasti tahap konsep kendiri pelajar kolej Vokasional di Selangor.