Penggunaan kit instrumentasi virtual berasaskan komputer dalam pembelajaran dan pengajaran untuk meningkatkan persepsi pelajar terhadap sains dan teknologi maklumat dan komunikasi - Md Hashim, Umi Zuraifah; Mohd Puad, Mohd Hazwan; Mohd Ayub, Ahmad Fauzi (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2019)
Kajian yang dijalankan adalah untuk membangunkan sebuah bahan bantu mengajar yang dinamakan Kit Instrumentasi Virtual Berasaskan Komputer bagi membantu proses pembelajaran dan pengajaran pengukuran dalam bidang sains. Berkaitan pembangunan ini, persepsi pelajar terhadap pembelajaran sains dan penggunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi dalam pembelajaran dan pengajaran ditentukan sebelum penggunaan kit tersebut. Kajian ini juga bertujuan untuk meneroka sama ada aktiviti yang dijalankan menggunakan kit ini berjaya menarik minat pelajar terhadap sains serta dapat membantu pelajar memahami konsep pengukuran dalam sains. Selain itu, kit yang dibangunkan ini juga berpeluang untuk meneliti persepsi pelajar terhadap penggunaan kit ini. Kajian melibatkan 46 subjek Tingkatan 2 daripada sebuah sekolah menengah di Kuala Lumpur. Terdapat dua soal selidik yang dibangunkan dalam kajian ini, iaitu Soal Selidik 1 dan Soal Selidik 2, yang ditadbir sebelum dan selepas penggunaan Kit tersebut. Analisis data Soal Selidik 1 menunjukkan majoriti responden meminati subjek sains (min purata 4.0) dan majoriti responden juga bersetuju bahawa penggunaan TMK akan menarik minat mereka dalam mempelajari subjek sains (min purata 4.1). Analisis data Soal Selidik 2 pula menunjukkan tiga dapatan utama kajian Pertama, pelajar berpendapat penggunaan Kit yang dibangunkan ini menambah minat mereka untuk mempelajari sains (min purata 4.0). Kedua, lebih daripada separuh pelajar bersetuju bahawa mereka memahami konsep pengukuran daripada aktiviti yang dijalankan dengan Kit ini walaupun ia adalah sesuatu yang baru untuk mereka (min purata 3.9). Ketiga, majoriti pelajar mempersetujui bahawa aktiviti dengan Kit yang dibangunkan ini sesuai dijalankan dalam pembelajaran dan pengajaran (min purata 3.8). Implikasi dapatan kajian dan cadangan kajian lanjutan juga dibincangkan.