Kaunseling kelompok: kajian sistematik literatur - Azumi, Nuur Aireen; Zainudin, Zaida Nor (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2019)
Kajian literatur ini dijalankan bertujuan untuk memahami kaedah kaunseling kelompok. Terdapat banyak kebaikan kaunseling kelompok ini seperti melatih klien untuk berfikiran positif, menggalakkan ahli menjadi penyumbang secara aktif dengan individu lain serta mewujudkan keberkesanan dalam penghasilan solusi yang variasi di peringkat klien sesame klien, kaunselor bersama klien mahupun klien bersama kaunselor.Walaupun begitu, kaunselor seharusnya memainkan peranan agar klien berasa selesa dan berjaya mewujudkan kelompok yang saling percaya, saling menyokong, saling memahami dan saling menerima. Hal ini boleh dicapai dengan melakukan proses saringan yang betul dan melindungi hak-hak klien secara maksima.