Gaya keibubapaan dan penyalahgunaan dadah: kajian sistematik literatur - Jamaluddin, Mohd Asmaneyadi; Hassan, Siti Aishah (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2019)
Sistematik literatur ini dibuat untuk mengesan sejauh mana gaya keibubapaan memberi pengaruh terhadap penyalahgunaan dadah dalam kalangan remaja. Objektif kajian ini melihat kaitan gaya keibubapaan dengan penagihan dadah, mengenal pasti jenis gaya keibubapaan yang dikaitkan dengan penagihan dadah, dan melihat faktor lain yang mempengaruhi penagihan dadah. Kajian sistematik literatur ini dijalankan melalui penggunaan beberapa kata nama seperti parenting style dan drug abuse dengan menggunakan pencarian daripada SCOPUS, Science direct, dan Elsevier database, sebagai sumber utama untuk mendapatkan artikel jurnal. Implikasi dari kajian ini, kaunselor mesti menerima golongan ini tanpa syarat dan melayan mereka dengan lebih terbuka. Selain itu, penerokaan masa lalu golongan ini berkaitan gaya asuhan yang diterima juga sangat penting. Hasil kajian ini jelas menunjukkan bahawa gaya asuhan berkait rapat dengan kecenderungan remaja dalam melibatkan diri dengan penagihan dadah. Kesimpulannya, gaya autoritatif dan autoritarian lebih melindungi remaja berbanding gaya permisif dan pengabaian.