Kesedaran 'digital citizenship' dalam kalangan pelajar sekolah di Malaysia: satu tinjauan awal - Kamaruddin, Siti Kamziah; Ab. Jalil, Habibah (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2019)
Revolusi Industri 4.0 menjadi faktor transformasi yang amat besar dalam sistem pendidikan. Impak revolusi ini dilihat akan memberikan kesan secara langsung kepada perubahan sistem pendidikan di dunia secara umum dan di Malaysia secara khusus. Pendidikan 4.0 merupakan penghubung antara keperluan perubahan teknologi dalam Revolusi Industri 4.0 dengan manusia. Kertas ini akan membincangkan tinjauan awal tentang latar belakang konsep kewarganegaraan digital, trend, elemen penting dan keperluan kesedaran tentang konsep ini melalui rujukan kajian terdahulu. Kertas ini juga mencadangkan instrumen yang boleh digunakan untuk kajian-kajian akan datang.