Ritual dalam upacara Gawe Padi masyarakat Salako di daerah Sematan, Lundu Sarawak - Abg Shokeran, Dyg Hadzlina Quintan; Magiman, Mohamad Maulana (Faculty of Agriculture and Food Sciences, Universiti Putra Malaysia Bintulu Sarawak Campus, 2019)
Masyarakat Salako merupakan etnik minoriti yang terdapat di Sarawak. Masyarakat ini telah berhijrah ke kawasan Sematan, Lundu Sarawak sekitar tahun 1920an dari Kalimantan Barat atas faktor mencari tanah yang subur untuk menjalankan pertanian. Selain itu, mereka turut mencari penempatan kerana lari daripada Perang Kayau yang wujud di kediaman mereka. Makalah mengenai ritual dalam upacara padi masyarakat Salako masih belum ditemui berbanding upacara padi masyarakat Iban, Kadazan dan Kadayan. Masyarakat Salako masih mengekalkan budaya yang diwarisi secara turun temurun dan mereka sangat berpegang teguh bahawa sekiranya adat tersebut tidak diamalkan akan mendatangkan kemudaratan kepada diri, keluarga dan masyarakat. Makalah ini akan membincangkan ritual dan makna simbol yang terdapat di dalam upacara Gawe Padi masyarakat Salako di daerah Sematan, Lundu Sarawak. Walaupun masyarakat Salako telah ramai menganut agama Islam dan Kristian, namun mereka tetap mengamalkan adat ini dan upacara dijalankan secara bergotong-royong tanpa mengira agama yang dianuti. Interprestasi makna simbol yang terdapat di dalam ritual upacara Gawe Padi pula mempunyai maksud tersirat dan hanya difahami oleh pengamalnya sahaja bagi memastikan ritual yang dilaksanakan dapat memberikan kesejahteraan kepada masyarakatnya. Terdapat tiga fokus utama makalah ini iaitu untuk mengenal pasti ritual dalam upacara Gawe Padi; mengenalpasti simbol-simbol dalam ritual upacara Gawe Padi; dan menganalisis makna simbol dalam upacara Gawe Padi. Bagi mencapai fokus tersebut terdapat beberapa siri kerja lapangan akan dikendalikan di lokasi kajian. Kaedah kajian seperti temu bual secara individu dan kumpulan, pemerhatian secara langsung, fotografi dan rakaman video akan digunakan dalam kerja lapangan. Hasilnya, penyelidikan ini dijangka akan mengenal pasti, mengklasifikasi dan menganalisis makna simbol dalam ritual upacara Gawe Padi masyarakat Salako, Sarawak yang belum pernah dikaji oleh mana-mana pengkaji sebelum ini. Teori-teori dan interpretasi baharu terhadap simbol-simbol dalam ritual upacara Gawe Padi turut akan ditemui melalui analisis yang bakal dilakukan dalam penyelidikan ini.