Ritual Sabak dalam budaya masyarakat Iban di daerah Sebauh, Sarawak - Tugau, Mangai; Magiman, Mohamad Maulana; Kundat, Franklin Ragai (Faculty of Agriculture and Food Sciences, Universiti Putra Malaysia Bintulu Sarawak Campus, 2019)
Sabak Bebuah yang merupakan satu daripada 20 jenis leka main dalam puisi masyarakat Iban. Puisi berbentuk ratapan nyanyian (nyanyian berkabung) ini akan dipersembahkan oleh Tukang Sabak semasa perlaksanaan upacara kematian masyarakat Iban terutama yang masih mengamalkan kepercayaan animisme. Sabak Bebuah ini mempunyai tiga fungsi utama iaitu untuk memisahkan roh si mati daripada ahli keluarga serta saudara mara yang masih hidup, memastikan kematian bukan penghujung hidup dan untuk mengiringi roh si mati ke dunia kematian yang dinamakan Sebayan. Fokus utama masalah ini adalah untuk mengkaji tentang beberapa ritual yang berhubung dengan Sabak Bebuah, dengan membuat analisis simbol-simbol yang terkandung di dalamnya. Selain itu, ia juga adalah untuk mengenal pasti elemen-elemen dalam ritual Sabak Bebuah yang dijadikan sebagai identiti masyarakat Iban. Metod kajian adalah dengan mengguna kaedah kualitatif (etnografi) yang terdiri daripada Field Research/Fieldwork, Participant Observation, Temu Bual dan Kaedah Perpustakaan di beberapa Kawasan di Daerah Sebauh yang terdiri daripada kawasan Sungai Sebauh, Sungai Pandan-Binyo, Sungai Labang dan kawasan Tubau Jelalong. Data yang diperoleh kemudian dianalisis mengguna kaedah interpretif, deskripsi, induksi dan Grounded Theory serta berdasarkan pemahaman komuniti yang dikaji. Hasil kajian mendapati ritual Sabak Bebuah yang dilaksanakan ini adalah bertujuan untuk memberikan satu jalan kesejahteraan kepada si mati. Selain itu, simbol yang terkandung di dalam ritual ini menjelaskan bahawa setiap yang hidup pasti akan menemui hari mati dan untuk pengekalan pusingan kehidupan ini perlu adanya permaufakatan dalam kalangan masyarakatnya. Nilai kemasyarakatan yang terkandung bukan untuk individu tetapi ia merangkumi keseluruhan dalam kalangan masyarakatnya yang membentuk identiti masyarakat Iban.