Hubungan antara sikap dan strategi menangani stres dengan tekanan kerja dalam kalangan guru kemahiran hidup bersepadu di Selangor, Malaysia - Basid, Noriah (2017)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti hubungan antara sikap dan strategi menangani stress dengan tekanan kerja dalam kalangan guru kemahiran hidup bersepadu (KHB). Data kajian diperoleh melalui soal selidik daripada 266 orang guru yang mengajar mata pelajaran KHB di sekolah menengah negeri Selangor. Kajian ini adalah kajian kuantitatif dan kaedah yang digunakan adalah kajian kolerasi dengan menggunakan borang soal selidik sebagai instrumen kajian. Analisis deskriptif menunjukkan guru KHB mengalami tahap tekanan yang sederhana dalam melaksanakan sukatan pelajaran kemahiran hidup bersepadu iaitu (M=2.41, SP.679) iaitu merangkumi aspek tekanan fisiologi, psikologi dan beban tugas guru. Dapatan kajian menunjukkan ketiga-tiga aspek tekanan ini adalah di tahap yang sederhana iaitu tekanan fisiologi (M=2.44, SP=.687), tekanan psikologi (M=2.27, SP=.471) dan beban tugas guru (M=2.41, SP=.679). Analisis deskriptif juga menunjukkan tahap persepsi sikap guru terhadap mata pelajaran KHB yang merangkumi aspek kebergunaan dan manfaatnya, kegembiraan dan keyakinan mengajar secara keseluruhannya berada di tahap yang sederhana (M= M=3.57, SP=.426). Namun demikian, tahap persepsi sikap guru berdasarkan aspek kebergunaan dan manfaatnya mencatat tahap nilai yang paling tinggi iaitu (M=4.06, SP.444). Manakala, aspek kegembiraan mengajar (M=3.63, SP=.459) dan keyakinan mengajar (M=3.57, SP=.426) adalah di tahap yang sederhana. Dapatan kajian juga mendapati secara keseluruhannya tahap persepsi bagi strategi menghadapi stress yang merangkumi strategi professional, sekolah, sosial dan kendiri adalah di tahap yang tinggi (M=3.79, SP=.419). Hasil dapatan kajian mendapati strategi professional (M=4.01, Sp=.534, strategi sekolah (M=3.92, SP=.526) dan strategi sosial (M=3.73, SP=.535) berada di tahap yang tinggi, Namun demikian, strategi kendiri mencatat tahap skor min yang sederhana (M=3.51, SP=.509). Analisis korelasi Pearson menunjukkan ada wujudnya hubungan yang signifikan antara sikap guru terhadap mata pelajaran KHB dengan tekanan kerja dengan kekuatan hubungan negative yang sederhana [r (266) =-.407, p<.01] dan tidak terdapat hubungan yang signifikan diantara pembolehubah strategi menghadapi stres dengan tekanan kerja guru KHB [r (266) =-.055, p=.371].