Susunan turutan interaksi dalam program pengacaraan Wanita Hari Ini - Idrus, Azean Idruwani (2018)
Kajian ini mengkaji susunan turutan interaksi dalam program pengacaraan Wanita Hari Ini berdasarkan pendekatan analisis perbualan. Program pengacaraan Wanita Hari Ini yang dikaji tertumpu pada ujaran antara pengacara dan orang yang diwawancara. Objektif kajian ini ialah mengenal pasti struktur turutan interaksi, membincangkan susunan turutan interaksi dan menganalisis interaksi yang dominan dalam program pengacaran Wanita Hari Ini. Dalam kajian ini, sebanyak 7 topik daripada segmen Asam Garam Rumah Tangga telah dipilih dan dianalisis berdasarkan kaedah analisis kandungan teks. Setiap ujaran dalam teks dianalisis menggunakan teori yang dipelopori oleh Heritage (1992), Model Struktur Interaksi oleh Asmah Hj. Omar (2010) dan unsur celahan oleh Roslina Mamat (2004). Prinsip susunan turutan interaksi yang menjadi kriteria penjelasan terdiri daripada pembuka turutan, pengenalan pemeran, pernyataan tujuan, pasangan berdampingan, kecenderungan turutan yang disenangi, ketidakcenderungan turutan yang tidak disenangi, pra turutan, sisipan turutan, celahan dan penutup turutan yang terkandung dalam program pengacaraan Wanita Hari Ini. Dapatan kajian menunjukkan perbualan dalam program pengacaraan Wanita Hari Ini bukan sahaja mempunyai strukturnya yang tersendiri bahkan turut mengandungi kesemua sepuluh prinsip susunan turutan interaksi. Di samping itu, turutan interaksi dalam program pengacaraan Wanita Hari Ini turut didominasi oleh prinsip pasangan berdampingan. Dalam kajian ini juga didapati bahawa susunan turutan interaksi dalam program pengacaraan Wanita Hari Ini bukan sahaja membantu dalam kelancaran berbahasa tetapi juga mewujudkan kefahaman dalam perbualan antara pemeran. Oleh itu, kemahiran untuk berinteraksi menggunakan susunan urutan interaksi perlu dipelajari dan dikuasai oleh pengguna bahasa.