Etika Profetik dalam novel Najib al-Kilani - Abdul Majid, Mohamad Yazid (2017)
Kajian ini merupakan kajian dalam bidang kesusasteraan Arab Moden yang menumpukan kepada karya novel pengarang terkenal kelahiran Mesir iaitu Najib al-Kilani. Bertitik tolak daripada statusnya sebagai seorang ‘sasterawan Islam bertaraf antarabangsa’, malah dianggap sebagai pelopor al-Adab al-Islamiy atau ‘sastera Islam’ di rantau Arab, justeru kajian ini melihat adanya kewajaran melakukan penelitian terhadap novel-novelnya yang memiliki kredibiliti untuk menjadi ‘model’ dalam menghasilkan sesebuah karya sastera Islam waima di rantau Arab mahupun di Nusantara. Bagi meneliti novel-novel tersebut, sebuah gagasan ‘sastera Islam’ yang dikemukakan oleh Kuntowijoyo dijadikan sebagai kerangka analisis. Gagasan tersebut iaitu Gagasan Sastera Profetik bertitik tolak dari ayat 110 surah Ali ‘Imran yang menggariskan tiga Etika Profetik, iaitu humanisasi (amar makruf), liberasi (nahi mungkar) dan transendensi (keimanan kepada Allah) sebagai tunjangnya. Gagasan Sastera Profetik memilih pendekatan strukturalisme bagi membolehkan penerapan ajaran sosial yang terkandung dalam al-Quran dan al-Sunnah dimanfaatkan untuk konteks sosial zaman kini. Selain itu, gagasan Sastera Profetik juga amat menitikberatkan tiga kaedahnya iaitu, ‘epistimologi strukturalisme transendental’, konsep sastera sebagai ibadah, dan keterkaitan antara habl min Allah dan habl min al-Nas yang akan menjadi ‘tali pengikat’ Etika Profetik. Sekiranya ketiga-tiga Etika Profetik ditemui terkandung dalam sesebuah karya, maka karya tersebut dianggap kaffah yang membawa maksud menyeluruh atau memiliki keutuhan. Selanjutnya, kajian ini bertujuan mengenal pasti kehadiran Etika Profetik, menganalisis Etika Profetik, dan seterusnya merumuskan kesepaduan Etika Profetik yang membawa kepada tercapainya tahap kaffah dalam novel-novel terpilih Najib al-Kilani. Dapatan analisis kajian ini mendapati novel-novel terpilih yang dianalisis memiliki ketiga-tiga Etika Profetik sekali gus mencapai tahap kaffah. Meskipun etika liberasi jelas lebih dominan berbanding etika-etika lain dalam novel-novel terpilih, namun ketidakseimbangan itu tidak menjadi ambiguiti kepada penobatan sesebuah karya Sastera Profetik. Selanjutnya, kajian ini juga membuktikan bahawa gagasan Sastera Profetik merupakan gagasan sastera Islam yang bersifat al-‘Alamiyyah (sejagat) memandangkan novel-novel terpilih Najib al-Kilani yang diiktiraf sebagai pelopor sastera Islam di peringkat global itu turut memiliki kriteria-kriteria yang digariskan oleh Kuntowijoyo.