Aplikasi hisbah dalam pengawasan dan penguat kuasaan ekonomi halal di Malaysia - Drahman, Adam; Ab Rahman, Suhaimi (2015)
Artikel ini membincangkan mengenai aplikasi hisbah dalam penguat kuasaan ekonomi halal di Malaysia. Secara asasnya, terdapat bidang kuasa penguat kuasan yang dimiliki oleh pihak berkuasa berhubung isu penguat kuasaan ekonomi halal di Malaysia. Objektif kajian ini adalah bagi menilai sama ada pengawasan dan penguat kuasaan ekonomi halal di Malaysia ada menerapkan aplikasi hisbah atau tidak di dalam aktiviti pengawasan dan penguat kuasaan mereka. Bagi menacapai objektif tersebut, kaedah kualitatif digunakan dengan menggunakan pendekatan analisis dokumen. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat pendekatan yang menggunakan aplikasi hisbah di kalangan pihak pengawasan dan penguat kuasaan halal di Malaysia. Ini merupakan kesandan pengaruh dari pada pengaruh Islam sebagai agama rasmi Negara. Dalam isu aplikasi Hisbah, kebanyakan para sarjana Islam kontemporari lebih cenderung kepada pandangan yang mengalakkan perlaksanaannya. Kajian keatas aplikasi badan hisbah terhadap pengawasan dan penguatkuasaan halal dengan disokong oleh keperluan halal Negara mampu member kesan yang besar terhadap industri halal dan ekonomi masyarakat Islam di Malaysia, sekaligus menyelesaikan isu-isu pertindihan kuasa dan sebagainya.