Penyusuan kanak-kanak melebihi usia dua tahun: status anak angkat menjadi anak susuan - Abdul Kadir, Mohammad Nidzam; Awang, Mohd Daud (Persatuan Bekas Mahasiswa Islam Timur (PBMITT), 2018)
Anak angkat tidak mempunyai status mahram kepada keluarga angkat. Antara kaedah untuk menjadikan anak angkat mempunyai status mahram ialah kaedah susuan. Namun begitu antara syarat penyusuan untuk menjadi anak susuan ialah penyusuan bayi yang belum sampai usia dua tahun. Namun anak angkat mempunyai usia yang berbeza bahkan melebih dua tahun apabila mula dipelihara sebagai anak angkat. Artikel ini memfokuskan penyusuan dewasa sebagai alternatif dalam kes pengambilan anak angkat. Metodologi penulisan artikel ialah kajian perpustakaan dengan merujuk kepada kitab turath dalam fiqh dan hadis.