Perlanggaran etika diplomatik cetus ketidakstabilan dalam pemerintahan kerajaan Melayu - Noor Muhammad, Salmah Jan (Persatuan Penulis Budiman Malaysia, 2018)
Etika diplomatik dibentuk adalah untuk membawa kepada permuafakatan antara dua atau lebih kerajaan. Apabila etika ini diaplikasikan maka kerajaan yang terlibat akan mencapai kestabilan dalam pemerintahan. Namun, sekiranya etika ini dilanggar, akan menyebabkan berlakunya malapetaka terutamanya kekacauan dalam pentadbiran. Justeru, objektif kajian ini ialah untuk mengenal pasti dan menghuraikan punca berlakunya perlanggaran etika yang menyebabkan ketidakstabilan pemerintahan sesebuah kerajaan berdasarkan karya agung Melayu Sulalat al-Salatin, Tuhfat al-Nafis dan Hikayat Aceh. Kaedah yang akan digunakan adalah kaedah kepustakaan bagi mendapatkan data kajian. Hasil dapatan menunjukkan bahawa penyebaran fitnah, pengkhianatan, dan memungkiri janji merupakan punca penyebab kepada berlakunya perlanggaran etika diplomatik ini.