Perkaitan antara gaya bercinta dengan kepuasan perkahwinan dalam kalangan orang Islam di Selangor - Tan, Lee See; Ahmad, Sa’odah; Ismail, Zanariah (UPSI Press, 2018)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti gaya bercinta dan perkaitannya dengan kepuasan perkahwinan dalam kalangan orang Islam di Selangor. Love Attitude Scale (LAS) oleh Hendrick, Hendrick & Dicker (1998) telah digunakan untuk mengukur gaya bercinta dan Kansas Marital Satisfaction Scale oleh Schumm (1983) telah digunakan untuk mengukur kepuasan perkahwinan. Hasil kajian menunjukkan gaya bercinta Storge, Eros, Pragma, Mania dan Agape mempunyai perkaitan yang signifikan dengan kepuasan perkahwinan, manakala gaya bercinta Ludus tidak mempunyai perkaitan dengan kepuasan perkahwinan. Kajian juga mendapati gaya bercinta Pragma adalah faktor peramal yang paling mempengaruhi kepuasan perkahwinan.