Prosedur Operasi Standard rekreasi luar pelajar: institut pengajian tinggi - Md Taff, Md Amin; Mohd Yasim, Mazuki; Baharon, Sopian; Dasril, Benderi; Zakaria, Jaffry; Aziz, Azlizam; Ismail, Mohd Hafizal; Johar, Sazali; Yaakob, Sam Shor Nahar; Chee, Chen Soon; Harun, Mohd Taib; Salamuddin, Norlena; et al. (Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia, 2018)
Prosedur Operasi Standard (SOP) untuk program rekreasi luar Institusi Pendidikan Tinggi (IPT), Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) ini dibangunkan bagi tujuan penyeragaman tatacara operasi dan pembudayaan program rekreasi luar yang lebih berkualiti dan selamat. SOP ini juga turut berfungsi sebagai sebuah garis panduan dan sumber rujukan dalam memastikan kelancaran serta keselamatan program rekreasi luar di IPT kelolaan KPT.