Bencana alam dan jangkitan penyakit - Abdul Rahman, Haliza; Suppian, Rapeah (Universiti Putra Malaysia Press, 2018)
Buku ini memfokus kepada penyakit berjangkit berkaitan bencana alam khususnya bencana alam semula jadi. Penyakit tersebut meliputi penyakit bawaan air dan makanan, penyakit berkaitan kesesakan dan penyakit bawaan vector. Terdapat juga satu bab khas yang membincangkan mengenai langkah pencegahan dan pengawalan penyakit ini daripada merebak serta persediaan yang perlu bagi menghadapi wabak ini.