Mukjizat perumpamaan haiwan dalam al-Quran - Othman, Mohd Sukki (Universiti Putra Malaysia Press, 2018)
Buku ini membincangkan mukjizat perumpamaan haiwan dalam al-Quran. Antara haiwan yang dibincangkan secara khusus dan terperinci dalam buku ini ialah nyamuk, lalat, labah-labah, anjing dan keldai. Perbincangan menumpukan kepada aspek perumpamaan haiwan dalam al-Quran dan seterusnya analisis telah dibuat untuk mengkaji sejauh mana kehebatan mukjizat yang terdapat dalam perumpamaan tersebut. Penggunaan perumpamaan amat penting kerana kesannya kepada jiwa sangat mendalam. Penggunaannya akan memberi peluang kepada pendengar untuk memahami dengan cepat maksud yang hendak disampaikan walaupun dengan menggunakan perkataan yang serba ringkas.