Kesan pengantara ketakterlibatan moral dalam hubungan antara individualisme-kolektivisme, penyalahgunaan penyeliaan, tekanan penghasilan dan penyimpangan tingkah laku guru kolej vokasional - Abu Bakar, Mohamed Shahrizan (2016)
Penyimpangan tingkah laku guru merupakan tingkah laku sukarela yang berkaitan dengan penyimpangan interpersonal, pendidikan, masa dan kerjasama yang mengancam norma organisasi dan dengan perbuatan tersebut mengancam suasana harmoni guru atau kolej vokasional (KV) atau kedua-duanya. Mengaplikasikan Teori Kognitif Sosial serta disokong oleh Teori Ketakterlibatan Moral dan Teori Pertukaran Sosial, kajian ini bertujuan menentukan kesan ketakterlibatan moral sebagai pengantara hubungan antara individualisme-kolektivisme, penyalahgunaan penyeliaan, tekanan penghasilan dan penyimpangan tingkah laku dalam kalangan guru KV di Malaysia. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif, kaedah tinjauan dan teknik keratan lintang. Populasi kajian terdiri dari 7,087 guru yang berkhidmat di 80 buah KV. Sampel kajian terdiri dari 390 guru KV yang berkhidmat di 14 buah negeri seluruh negara. Pemilihan sampel kajian adalah menggunakan teknik persampelan berkelompok mengikut negeri dan satu KV dipilih bagi setiap negeri menggunakan teknik persampelan rawak mudah. Data yang diperolehi dianalisis menggunakan SPSS dan SEM AMOS bagi menguji hipotesis bagi menentukan tahap, hubungan, kesan pengantara dan menguji hipotesis kajian. Kesan pengantara ketakterlibatan moral diuji menggunakan kaedah bootstrapping. Hasil analisis turut memperihalkan majoriti responden mempunyai tahap yang rendah bagi penyimpangan tingkah laku guru (96.0%) pada skor min 1.4339 (SP = .7197), ketakterlibatan moral (73.1%) pada skor min 2.2931 (SP = .9134) dan penyalahgunaan penyeliaan (77.2%) pada skor min 2.0687 (SP = .5465). Walau bagaimanapun, dapatan sebaliknya diperolehi dari individualisme (84.6%) pada skor min 6.2096 (SP= 1.2905), kolektivisme (97.9%) pada skor min 7.7640 (SP = 1.0781) dan tekanan penghasilan (52.6%) pada skor min 4.3641 (SP = .9832) mempunyai tahap yang tinggi. Keputusan kajian juga menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan antara individualisme (β = .094, p = .045), kolektivisme (β = - .103, p = .041), penyalahgunaan penyeliaan (β = .221 , p = .0001) dan penyimpangan tingkah laku guru. Namun begitu, hanya penyalahgunaan penyeliaan yang mempunyai hubungan signifikan dengan ketakterlibatan moral (β = .505, p = .0001). Sebaliknya, tekanan penghasilan tidak mempunyai apa-apa hubungan yang signifikan dengan ketakterlibatan moral dan penyimpangan tingkah laku guru. Tambahan lagi, dalam hubungan ketakterlibatan moral dan penyimpangan tingkah laku guru, terdapat hubungan yang signifikan dengan β = .520, p = .0001. Model pengukuran dan model struktural yang diuji menepati dan mencapai indeks kesesuaian dan secara langsung mengesahkan bahawa model SEM adalah sesuai dengan data kajian yang digunakan. Keputusan analisis model pengukuran dan model struktural memenuhi kesesuaian yang baik: χ2 (309) = 761.994, χ/df = 2.466, CFI = .926, IFI = .926, TLI = .915 dan RMSEA = .061. CFI, IFI, TLI melepasi tahap penerimaan yang diperlukan iaitu > .90. Selanjutnya, model struktural menunjukkan 48% varians penyimpangan tingkah laku guru diterangkan oleh pemboleh ubah bebas kajian ini iaitu individualisme-kolektivisme, penyalahgunaan penyeliaan, tekanan penghasilan dan ketakterlibatan moral. Selanjutnya, keputusan analisis menunjukkan ketakterlibatan moral memberi kesan pengantara yang signifikan terhadap hubungan kolektivisme dan penyimpangan tingkah laku guru [kesan tidak langsung = -.0475, nilai sifar di luar 95% CI dan k2 = .0836 (kecil)]. Keputusan yang sama turut diperolehi terhadap hubungan penyalahgunaan penyeliaan dan penyimpangan tingkah laku guru di mana [kesan tidak langsung = .2001, nilai sifar di luar 95% CI dan k2 = .2186 (sederhana)]. Walau bagaimanapun, ketakterlibatan moral bukanlah kesan pengantara terhadap hubungan individualisme dan tekanan penghasilan terhadap penyimpangan tingkah laku guru. Implikasi teoretikal dan praktikal serta beberapa cadangan kajian masa hadapan turut dibincangkan dalam kajian ini.