Unsur pengulangan dalam lirik lagu dikir barat - Ahmad, Siti Asma; Abdul Halim, Hazlina; Nik Muhamad Affendi, Nik Rafidah (Persatuan Linguistik Malaysia, 2018)
Kepaduan dalam sebuah wacana amat penting untuk memberikan gambaran tentang apa yang ingin disampaikan oleh penulis. Lirik merupakan salah satu elemen wacana yang penting untuk membentuk lagu yang sempurna. Oleh yang demikian, makalah ini bertujuan mengupas penggunaan salah satu aspek kohesi leksikal oleh Halliday & Hasan (1976) iaitu aspek pengulangan dalam lirik lagu dikir barat. Penelitian ini merupakan penelitian kualitatif, di mana sampel untuk kajian ini ialah 20 lirik lagu dikir Barat oleh Halim Yazid. Kesemua korpus lirik lagu mempunyai 96 rangkap serta mengandungi empat hingga enam baris bagi setiap rangkap. Hasil penelitian menunjukkan pengulangan lirik pada peringkat perkataan, frasa dan ayat. Didapati pengulangan yang dilakukan adalah bertujuan untuk menarik perhatian pendengar untuk kepada tema dan mesej berbentuk nasihat dan sindiran yang ingin disampaikan melalui lirik lagu tersebut.