Hubungan pengetahuan pedagogi, kandungan KOMSAS, teknologi, kemahiran dan penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi terhadap pencapaian KOMSAS guru bahasa Melayu di Kelantan, Malaysia - Mamat, Simah (2017)
Kepakaran dan keberkesanan seseorang guru Bahasa Melayu dapat dinilai melalui penguasaan pengetahuan pedagogi, kandungan, dan teknologi dalam teknik pengajarannya. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji tahap pengetahuan pedagogi, pengetahuan kandungan KOMSAS, pengetahuan teknologi, kemahiran dan tahap penggunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK) serta hubungannya dengan pencapaian KOMSAS guru Bahasa Melayu di Kelantan. Sejumlah 297 orang guru Bahasa Melayu sekolah menengah dari negeri Kelantan dipilih secara rawak berstrata nisbah sebagai sampel kajian. Terdapat enam objektif yang ingin dicapai dalam kajian ini. Untuk mencapai objektif kajian, satu set soal selidik telah diberikan kepada guru-guru Bahasa Melayu. Data dianalisis menggunakan perisian SPSS Versi 22 secara deskriptif dan inferensi. Analisis deskriptif terdiri daripada min, sisihan piawai, peratusan dan kekerapan. Manakala analisis inferensi yang digunakan ialah ujian-t dan regrasi linear berganda.