Hubungan antara penerimaan dan penggunaan media sosial dengan gaya pembelajaran dalam kalangan murid sekolah menengah daerah Gombak - Mohammad, Nor Ashikin (2017)
Kajian ini bertujuan menganalisis gaya pembelajaran yang diamalkan oleh pelajar dan faktor-faktor penerimaan dan penggunaan media sosial dalam kalangan mereka. Objektif utama kajian ini adalah untuk mengenalpasti gaya pembelajaran pelajar Tingkatan 4 berdasarkan jantina dan bidang elektif, faktor-faktor penerimaan dan penggunaan media sosial dalam kalangan mereka, hubungan penerimaan dan penggunaan media sosial dengan gaya pembelajaran dan faktor-faktor penerimaan dan penggunaan media sosial yang mempengaruhi gaya pembelajaran pelajar Tingkatan 4 di daerah Gombak. Penyelidik menggunakan Teori Connectivism untuk menjelaskan keperluan individu dalam menimba ilmu pada zaman sekarang. Kajian ini merupakan kajian kuantitatif dan menggunakan kaedah tinjauan untuk mendapatkan data. Seramai 376 orang pelajar Tingkatan 4 di daerah Gombak telah dipilih sebagai sampel kajian dengan menggunakan kaedah persampelan rawak sistematik berasaskan ciri-ciri sampel yang telah ditetapkan. Gaya pembelajaran pelajar ditentukan dengan menggunakan Inventori Skala Gaya Pembelajaran Grasha dan Riechmann manakala penerimaan dan penggunaan media sosial diukur menggunakan soal-selidik yang diubahsuai daripada Model Penerimaan Teknologi (Technonoly Acceptance Model) oleh Davis (1989).