Pengaruh kesejahteraan, kecerdasan emosi dan spiritual serta efikasi kendiri terhadap perkembangan diri kaunselor pelatih - Ghazali, Mazila (2017)
Perkembangan diri adalah merupakan faktor penting yang perlu diberi perhatian oleh kaunselor pelatih. Kajian secara terperinci berkaitan perkembangan diri kaunselor pelatih perlu dijalankan bagi mengenal pasti apakah faktor yang mempengaruhi perkembangan diri kaunselor pelatih. Memandangkan kaunselor pelatih merupakan individu yang berdepan dengan pelbagai masalah sosial dan psikologi yang memerlukan pengurusan segera dan berkemahiran, maka adalah wajar faktor perkembangan diri kaunselor pelatih diberi perhatian. Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti tahap, hubungan dan pengaruh kesejahteraan, kecerdasan emosi dan spiritual serta efikasi kendiri terhadap perkembangan diri kaunselor pelatih. Kajian ini dijalankan ke atas pelajar kaunseling tahun akhir peringkat ijazah sarjana muda kaunseling yang sedang menjalani latihan internship dari lima buah universiti awam. Seterusnya kajian ini juga akan menghasilkan model perkembangan diri kaunselor pelatih.