Penghasilan idea projek, soalan pendorong, perancangan pentaksiran dan kesannya terhadap kefahaman guru kolej vokasional mengenai pembelajaran berasaskan projek - Musa, Lailatul Hazzlina (2017)
Pembelajaran Berasaskan Projek (PBP) merupakan satu kaedah pengajaran yang disarankan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (2013) bagi meningkatkan keberhasilan dan minat pelajar. PBP dapat meningkatkan pelbagai kemahiran pelajar serta merupakan pembelajaran aktif yang membantu pelajar meneroka pengetahuan melalui persekitarannya. Namun, guru masih kurang mengimplementasikan kaedah ini dan kefahaman guru terhadap PBP serta elemen-elemen yang mendasarinya masih di tahap sederhana. Kajian ini bertujuan melihat tahap kefahaman guru, kesan utama dan kesan interaksi elemen-elemen utama PBP iaitu penghasilan idea projek, soalan pendorong dan perancangan pentaksiran terhadap kefahaman guru mengenai PBP.